Termékek Menü

Mi az FSH hormon és hogyan függ össze a termékenységgel és a menopauzával?

Mi az FSH hormon és hogyan függ össze a termékenységgel és a menopauzával?

Tudj meg többet erről a különleges hormonról, sok múlhat rajta!


Az FSH, azaz a folliculus (magyarul tüsző) stimuláló hormont az agyalapi mirigy választja ki. Mindkét nem szervezetében jelenlévő hormon: az ivarmirigyek - nőknél a petefészek, férfiaknál a herék - működését szabályozza. Nőknél a petefészek ösztrogén hormon termelését és a tüszők növekedését serkenti a menstruációs ciklus során. A ciklus alatt az FSH szintje folyamatosan változik.

Az FSH és a termékenység összefüggései

A menstruációs ciklusban három szakaszt különítünk el: follikuláris fázis, ovuláció, luteális fázis. A follikuláris fázis során több fejlődésnek indult tüszőből választódik ki és érik meg egyetlen (nagyon ritkán több), amelyet domináns tüszőnek nevezünk, valamint felkészül a méhnyálkahártya (endometrium) az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódására.

Az FSH a tüsző (follikulus) érését és a petefészek hormon elválasztását serkenti. A petefészekben fokozódó hormontermelés visszahat az agyalapi mirigy FSH és LH (luteinizáló hormon) elválasztására, aminek következtében csökkeni fog a koncentrációjuk. A ciklus közepén a domináns tüszőben igen nagy mennyiségben termelődik az ösztrogén, aminek következtében megnő az agyalapi mirigy LH elválasztása és ennek hatására általában a 14. ciklusnapon bekövetkezik az ovuláció, azaz megtörténik a petesejt kilökődése. Ezt követi a luteális fázis, amelyben a petesejt kilökődésének helyén kialakul a sárgatest, ami a ciklus második felében progeszteront választ ki. Ennek serkentésében az FSH, szintén fontos szerepet tölt be.

Az életkor előrehaladtával a rendelkezésre álló petesejtek száma csökken és sajnos a minőségük is romlik. A szervezet erre úgy reagál, hogy több FSH-t állít elő. Ezért, ha valakinél magas FSH szint mutatható ki, az utalhat arra, hogy a petesejtek minőségével és/vagy mennyiségével probléma van. A megtermékenyülés magas FSH értékkel sem kizárt, de az állapot kezelése nehézségekbe ütközhet. Egyéb esetekben terméketlenség kezelése során gyakran mesterségesen serkentik az FSH termelést, hogy a szervezetet több és jobb petesejt előállítására késztessék. De ha valakinél az FSH szint már eleve magas, az FSH érték további növelése rendszerint nem javítja a fogamzási esélyeket.

Az FSH értékét a ciklus meghatározott napjain szokták mérni. Egy mérés a pontos értékeléshez általában nem elegendő, hiszen a hormonszint ciklusról ciklusra is változhat - de a magas szintek problémára utalhatnak. Ha pozitív (azaz magas) FSH teszt eredményt kap, feltétlenül keresse fel nőgyógyászát további vizsgálatok céljából!

A megemelkedett (esetleg peteérést gátló) FSH szint leggyakoribb okai: a menopauza időszaka, policisztás ovárium szindróma (PCOS), a petefészkek (ováriumok) fejlődési rendellenessége, bizonyos gyógyszerek szedése, az ováriumok daganatos megbetegedése.

Alacsony FSH szint nők esetében összefügghet fogamzásgátló tabletta szedésével és az agyalapi mirigy működési zavarának következménye is lehet.


A női szervezetben az FSH szintje ciklusfüggő. A normál hormonkoncentráció a következőképpen alakul:

  •   korai follikuláris fázisban: 2.5 – 12 mIU/mL
  •   follikuláris fázisban: 3.5 – 14 mIU/mL
  •   ovuláció szakaszában: 4.5 – 25 mIU/mL
  •   luteális fázisban: 1.7 – 8 mIU/mL
  •   a változó kor beálltával: 26 – 135 mIU/mL

A Gebauer Pharma FSH tesztcsík érzékenysége: 25 mIU/mL


Az FSH és a menopauza összefüggései

A menopauza a menstruáció végleges megszűnése, amelyet általában nem diagnosztizálnak csak a menstruációs ciklus megszűnését követően. A menopauzához vezető 12 hónapot premenopauzának nevezzük. Számos nő éli át ennek az időszaknak a tüneteit, mint hőhullám, szabálytalan menstruációs ciklus, alvászavar, hüvelyszárazság, kopaszodás, szorongás, kedélyállapot hullámzás, rövidtávú memória csökkenés és fáradtság. A premenopauza tüneteit a női test által termelt menstruációs ciklust szabályozó hormonok szintjének változása okozza. Ahogy a szervezet mind kevesebb ösztrogén hormont termel, úgy fokozza az FSH termelését, amely rendes körülmények között a petefejlődést szabályozná. Ebből következik, hogy az FSH vizsgálat segíthet a premenopauza életkor meghatározásában. Annak kimutatása, hogy a premenopauza életkor elérkezett, lehetővé teszi a megfelelő lépések megtételét az egészség megóvására és a menopauza mellékhatásainak csökkentésére, mint a csontritkulás, magas vérnyomás, magas koleszterin-szint és növekvő szívbetegség veszélyeztetettség. A női szervezetben a változó kor elérésével, mikor a petefészkek működése megszűnik, az FSH szintje megnő: 26 – 135 mIU/mL közötti koncetrációt jelent.